BRENDING conducts artists towards the market and shows the market what it can do with arts.

Through consulting, representation, management and production, BRENDING supports artists and cultural organisations in projects that are artisticly correct and financially viable.

BRENDING quantifies and qualifies the value of creativity, building bridges between the arts, media, politics and business - with an emphasis on a marketing model which we call A2B2C (Arts to Business to Consumer)

BRENDING IS A BRIDGE FOR ARTISTIC BRANDS

An overview of BRENDED ACTIVITY

350 jonge kunstenaars op zoek naar de toekomst

11 September 2013

Een persoonlijke impressie van een vurige 'Dag van de Jonge Kunstenaar' in Tilburg

Ze waren met velen, de jonge kunstenaars in het Tilburgse museum De Pont. Mooie mensen, leuke kleren, bijzondere blikken, scherpe reacties en vooral erg verdeeld. 

Ik mocht er de keynote speech geven. Over kunst koppelen aan bedrijven en klanten: en dat het net zo werkt als daten. 

Sinds de opkomst van Internet is het dating proces veel effectiever geworden dankzij profiling, screening en andere formules. Ik vertelde dat de kunstsector hier iets van kan leren. Om de juiste partner te vinden moet je weten wat je zelf waard bent, begrijpen wat de ander zoekt en de overeenkomsten benadrukken. Dus weten wat bedrijven willen en wat kunstenaars kunnen doen voor het bedrijfsleven, oftewel, hoe ze minder afhankelijk kunnen worden van subsidie. 

De reacties waren heerlijk verdeeld. Het klonk van "Walsh is een rechtse VVD'er" (nou nou nou, Camiel van Winkel, laten we eerst eens kennismaken) of "Walsh drukte de studenten op het hart dat hun toekomst ligt in een polygame relatie met het bedrijfsleven" tot "Wat een feestelijke frisse wind" en "Het kan dus wel gewoon op mijn manier". Ik was vooral blij dat ik het donzige dekentje van de jonge kunstenaars mocht opschudden en het deed me heimelijk genoegen een schokgolf te zien in de deken. 

Het bleek bijvoorbeeld dat vele kunstenaars GEEN IDEE hadden hoe een galerie werkt, laat staan ze te benaderen. Mooi om de succesverhalen van de talentontwikkelingstrajecten te aanhoren, voorbeelden van hoe het kan lopen voor die andere 347 jonge artiesten. Of bedrijven zitten te wachten op creativiteit? Natuurlijk! Maar het is niet hun taak om jou als kunstenaar op te sporen. Tegen de tijd dat ze jou vinden heb je waarschijnlijk al een mooie carrière. Dus ga op zoek naar jouw ideale match maar wees een beetje realistisch. De kans dat je een Brad Pitt of Angelina Jolie weet te versieren is klein. Maar er zijn nog vele andere vissen in de zee! 

Wat ik geleerd heb is dit: kunst is onzekerheid, kunstenaar ben je als je het lef hebt publiekelijk onzeker te zijn en dat te uiten met jouw eigen vraagtekens - in de vorm van een schilderij, een beeldhouwwerk, een film, een lied of gewoon een schalks verlegen blik. 

Het vragenvuur - dat de hele dag door zinderde - heeft mijn vertrouwen in de jonge generatie gesterkt. Mijn mooie ontdekkingen vandaag waren: 

Meer informatie vind je ook op de site van de organisator Kunstpodium T.

Er zijn geen gegevens in deze groep.